Laat groot trekkers só vir jou werk

Gepubliseer: 31 Julie 2023

414
Hein Snyman, taktiese bemarkings­beplanner: Mielie- en Sojaboonproduksie­stelsels, John Deere

Landboutoerusting is vandag tegnologies ver gevorderd. Die meeste van die nuutste tegnologie in die vervoerbedryf het ook hul weg tot in trekkers gevind. Vandag se hoëtegnologie-trekkers is dan in praktiese terme ’n masjien wat deur rekenaars beheer en geoptimeer word.

Die optimalisering van trekkers is nie net in die be­stuurafdeling nie, maar ook in die herstel en doeltreffendheid van die masjien. Gegewe die bestuurder se parameters sal baie trekkers self die ratte kies om sodoende die brandstofverbruik te optimeer.

Dit is die bestuurder en eienaar se plig om vir gereelde op­leiding te gaan. Daar moet ook gesorg word dat die trekker of toerusting se rekenaars op ’n gereelde basis opgedateer word om sodoende op datum met die nuutste tegnologie te bly.

’n Groot trekker kan ’n uiters nuttige hulpmiddel vir produsente en landbouers in Suid-Afrika wees. Dit kan help om die werk te versnel en produktiwiteit te verhoog. Om goeie prestasie en doeltreffendheid te verseker wanneer ’n groot trekker aangewend word, is daar ’n paar belangrike faktore om mee rekening te hou.

Krag en kapasiteit
Een van die eerste vereistes is om te verseker dat die trekker genoeg krag en kapasiteit het om die werk te doen. Kyk na die enjinvermoë, dryfsisteem en hefvermoë van die trekker. Dit is belangrik om ’n trekker te kies wat voldoende krag het om die implemente en masjinerie aan te dryf en swaar laste te hanteer. Dit is nadelig wanneer die trekker oorbelas word.

Bande en sleepvoertuie
Die regte bande en sleepvoertuie kan ’n beduidende verskil maak in die doeltreffendheid van die trekker. Die keuse van die regte bande hang af van die tipe grond waarop gewerk word, die aard van die werk wat gedoen word asook seisoenale omstandighede. Sleepvoertuie soos ’n sleepskraper kan ook die doeltreffendheid van die trekker verbeter deur grondverskuiwing en vervoer te fasiliteer.

Dit is van belang om in elke applikasie die trekker se wielglip te meet. Te min wielglip kan stremming op die aandrywingsisteem plaas en te veel wielglip kan brandstofverlies veroorsaak.

Brandstofdoeltreffendheid
In ’n landbou-omgewing kan brandstofkoste ’n groot uitgawe wees. Om doeltreffendheid te verbeter, is dit belangrik om ’n trekker te kies wat brandstofdoeltreffend is. Let op die enjinvermoë, brandstofverbruik per uur en die gebruik van tegnologie soos kragverskuiwingstelsels wat die brandstofverbruik kan verminder. Transmissie-aandrywingsopsies kan ook gekies word om doeltreffend te wees in enige applikasie.

Soos gesien in die John Deere 8R-reeks se e23-transmissie, kan die gewenste spoed en werktuig gekies word en die trekker se mees gepaste rat om in te werk om te verseker dat dit so min as moontlik brandstof verbruik.

Die John Deere-e23-transmissie se effektiwiteitsbestuurder is ’n hoogs gevorderde tegnologie in die 8R-reeks trekkers wat ontwerp is om die maksimum doeltreffendheid en prestasie uit die transmissie te haal. Met ’n volledig outomatiese funksie bied dit vinnige, gladde en akkurate skakeling tussen ratte vir ’n vloeibare en doeltreffende bestuurservaring. Die effektiwiteitsbestuurder pas outomaties die ratkeuse aan op grond van die trektoestande en kragvereistes van die masjien – volgens die produsent se keuse van spoed – wat brandstofbesparing en verhoogde produktiwiteit bevorder. Dit stel die bestuurder in staat om op die werk op die plaas te fokus sonder om hom oor die transmissie-instellings te bekommer. Met die effektiwiteitsbestuurder is die e23-transmissie die ideale keuse vir landbouers wat optimale doeltreffendheid en betroubaarheid verlang.

Bestuurderopleiding
Goeie bestuurderopleiding is noodsaaklik om die beste prestasie uit ’n groot trekker te kry. Die bestuurder moet vertroud wees met die funksies en funksionaliteit van die trekker en moet weet hoe om dit veilig en doeltreffend te bedryf. Moedig bestuurders aan om opleiding te ontvang en ervaring op te doen om die prestasie van die trekker te optimaliseer.

Onderhoud en diens
Die korrekte onderhoud en diens van die trekker is essensieel om sy prestasie en doel­treffendheid te handhaaf. Stel ’n roetine-onderhoudskedule op vir die trekker en verseker dat alle onderdele gereeld gemonitor en reggestel word. Moenie uitstel om probleme te hanteer nie, want dit kan tot verdere skade en styging in onderhoudskoste lei.

Tegnologie en outomatisering
In die hedendaagse landbou speel tegnologie en outomatisering ’n toenemende rol. Dit kan die prestasie en doeltreffendheid van ’n groot trekker aansienlik verbeter. Oorweeg om tegnologie soos GPS-stuur, telemetrie en intelligente bestuurstelsels in te voer om brand­stofverbruik te verminder, presisie te verbeter en die werk meer vaartbelyn te maak.

In die strewe na goeie prestasie en doeltreffendheid van ’n groot trekker is dit belangrik om al hierdie faktore in ag te neem. Deur die regte trekker te kies, dit goed te onderhou, bestuurders behoorlik op te lei en tegnologie te gebruik, kan die produsent die produktiwiteit en winsgewendheid van sy landboubedryf aansienlik verhoog. Onthou altyd om veiligheid en omgewingsbewustheid in ag te neem in alle landbou-aktiwiteite.

Opstel van landboutoerusting met selfstuurstelsels
Landboutegnologie het in die laaste dekade merkwaardige vooruitgang gesien. Een van die eerste innovasies wat boerderypraktyke gerevolusioneer het, is die integrasie van selfstuurstelsels in landboutoerusting. Hierdie stelsels bied presiese posisionering, geoutomatiseerde beheer asook verhoogde doeltreffendheid, wat tot optimale prestasie en hoër opbrengste lei. Die opstel van landboutoerusting vir selfstuurstelsels vereis egter ’n noukeurige oog. Die volgende sleutelfaktore moet in gedagte gehou word wanneer toerusting met selfstuurstelsels opgestel word om optimale prestasie te verseker.

Verstaan jou boerderybehoeftes
Voordat ’n selfstuurstelsel op toerusting opgestel word, is dit noodsaaklik om die boerderyvereistes te evalueer. Oorweeg faktore soos landgrootte, terrein, gewastipe en boerderypraktyke. Elke plaas is uniek en deur die spesifieke behoeftes te verstaan, kan die geskikte selfstuurstelsel vir werksaamhede gekies word. Sommige selfstuurstelsels is ontwerp vir presisieplantwerk, terwyl ander uitblink in take soos bespuiting, grondbewer­king of oes. Deur boerderydoelwitte te identifiseer, kan die produsent ’n ingeligte besluit neem oor die tipe selfstuurstelsel wat in sy behoeftes voorsien.

’n Groot trekker kan ’n uiters nuttige hulpmiddel vir produsente wees.

Kies die regte selfstuurstelsel
Die keuse van die regte selfstuurstelsel is noodsaaklik vir optimale trekkerprestasie. ’n Geïntegreerde oplossing bied meestal die beste werkverrigting, maar daar bestaan ook goeie alternatiewe vir gebruikte toerus­ting. Verskeie faktore behoort die besluit te beïnvloed:

  • Akkuraatheid: Verskillende selfstuurstelsels bied verskillende vlakke van akku­raatheid. Hoë-akkuraatheidstelsels soos real-time kinematic (RTK) of ’n globale navigasiesatelliet-stelsel (GNSS) bied presiese posisionering tot op sentimetervlak-akkuraatheid. Oorweeg die akkuraatheid wat vereis word vir spesifieke take om te verseker dat die gekose stelsel in behoeftes voorsien.
  • Versoenbaarheid: Maak seker dat die gekose selfstuurstelsel versoenbaar is met die trekkermodel. Sommige stelsels is geïntegreer in die trekker se bestaande tegnologie, terwyl ander ’n addisionele hardeware-installasie vereis. Raadpleeg die selfstuurstelselverskaffer of ’n gekwalifiseerde tegnikus om versoenbaarheid te verseker.
  • Funksies en vermoëns: Evalueer die funksies en vermoëns van verskillende selfstuurstelsels. Sommige stelsels bied gevorderde funksionaliteite soos variërende toediening, outomatiese stuur en oor­vleuelingsbeheer. Evalueer hierdie funksies teen die boerdery se behoeftes om die voordele en doeltreffendheid van werksaamhede te maksimeer.

Installasie en kalibrasie
Behoorlike installasie en kalibrasie is van deurslaggewende belang vir die suksesvolle integrasie van selfstuurstelsels. Oorweeg die volgende stappe:

  • Professionele hulp: Kry professionele hulp vir die installasieproses, veral as jy nie ervaring het nie. Gekwalifiseerde tegnici kan verseker dat die stelsel korrek geïnteg­reer is met die trekker; sodoende word die risiko van foute verminder en prestasie geoptimaliseer.
  • Sensorbelyning: Behoorlike belyning van sensors is noodsaaklik vir akkurate data-insameling en stuur. Verifieer dat die sensors stewig geïnstalleer en korrek geplaas is volgens die stelsel se spesifikasies.
  • Kalibrasieprosedures: Kalibrasie behels die konfigurasie van die stelsel se instellings om by die spesifieke toerusting en boerderypraktyke te pas. Volg die vervaardiger se riglyne vir kalibrasieprosedures om presiese werking en akkurate data-interpretasie te verseker.
  • Landkartering en -grense: Genereer akkurate landgrense en dra dit oor na die selfstuurstelsel. Hierdie stap verseker dat die trekker binne die aangewese area werk en sodoende word oorvleueling verminder en doeltreffendheid gemak­simeer.

Opleiding
Sodra die selfstuurstelsel geïnstalleer en ge­kalibreer is, is dit noodsaaklik dat die produsent en sy span opleiding ontvang oor die werking en funksionaliteit daarvan. Behoorlike opleiding help produsente om die stelsel se funksies te verstaan, data te interpreteer en probleme effektief op te los. Die meeste verskaffers bied opleidingsprogramme en hulpbronne aan. Maak gebruik van hierdie geleenthede om die prestasie van toerusting te optimaliseer en opbrengs op belegging te maksimeer.

Gereelde onderhoud en opdaterings
Om konstante prestasie te verseker, is ge­reelde onderhoud en sagteware-opdate­rings noodsaaklik. Volg die vervaardiger se aanbevole onderhoudskedule, insluitend die skoonmaak van sensors, inspeksie van kabels en verifiëring van die stelsel se integriteit. Bly ook op hoogte van sagteware-opdaterings en vooruitgang in selfstuurstelseltegnologie. Dit is noodsaaklik vir ’n produsent om ’n verhouding met ’n verskaffer op te bou in wie hy sy volle vertroue kan plaas. Sodoende sal hulle gereed wees om te help wanneer ondersteuning benodig word in besige sta­diums van die seisoen.

Kontak Hein Snyman by snymanheinh@johndeere.com vir meer inligting.