GROEN PITTE se effek op PERS VAN SOJABONE

Gepubliseer: 3 September 2024

74
Nicola Vermaak, algemene bestuurder, RSP Processing

Groen sojabone is bone wat geoes word voordat hulle ten volle volwassenheid bereik het. Dit kan ’n noemenswaardige impak op die sojaboonekstraksieproses hê, veral as daar gekyk word na olie- en proteïenekstraksie.

Hier is ’n paar sleutelaspekte:

Laer olie-inhoud
Groen sojabone het tipies ’n laer olie-inhoud in vergelyking met volwasse sojabone. Dit beteken dat groen sojabone ’n laer olie-opbrengs gaan hê en dus tot verlies aan inkomste kan lei. Die onttrekkingsproses sal boonop aanpassings nodig hê om hierdie verskil in ag te neem.

Hoër voginhoud
Groen sojabone het ’n hoër voginhoud, wat die ekstraksieproses kan beïnvloed. Hoër vog kan die bone meer uitdagend maak om te verwerk aangesien dit gewoonlik ’n taaier boon is. Dit bring ver­al uitdagings in die voorbereidingsproses gedurende kraking, ens. In­dien die bone nie goed gekraak en voorberei word nie, maak dit die ekstraksieproses meer ingewikkeld en oneffektief. Minder olie word ontgin en dus is daar verlies aan kapasiteit en inkomste.

Verskillende samestellings
Die voedingsamestelling van groen sojabone verskil van volwasse sojabone. Groen sojabone het oor die algemeen laer proteïen- en olievlakke, wat die ontginning van die olie en proteïen beïnvloed. Die groen kleur beteken ook dat die produk meer chlorofil bevat as volwasse sojabone en dus verdere uitdagings bied by kleurverwydering gedurende die raffinerings­proses.

Verwerkingsvereistes
As gevolg van hul onvolwasse toestand, kan groen sojabone verskillende verwerkingstoestande (soos kook of deaktivering van ensieme) vereis in vergelyking met volwasse sojabone. Dit kan die doeltreffendheid van olie-ontginning en die kwaliteit van die finale produk beïnvloed. Meer vog moet uit die produk verwyder word en dit vereis dus meer energie gedurende die voorbereidingspro­ses. Dit lei ook tot laer opbrengste as gevolg van vogverlies en gevolglik tot verminderde inkomste.

Geur en kwaliteit
Groen sojabone het ’n ander geur- en tekstuurprofiel as volwasse sojabone. Dit kan die sensoriese eienskappe van die onttrekte sojaprodukte, soos sojamelk of tofu, beïn­vloed. Die groen kleur bied verdere uitda­gings in die raffineringsproses deurdat die olie se kleur groen bly na ontginning as gevolg van die chlorofilinhoud in die groen bone. Daar is dus addisionele koste in die raffine­ringsproses om die groen kleur uit die olie te verwyder.

Samevatting
Wanneer groen sojabone vir soja-ekstraksie gebruik word, moet in ag geneem word dat die onderskeie eienskappe die finale produk kan beïnvloed en dat daar aanpassings sal wees in die verwerkingstoestande asook ’n negatiewe invloed op opbrengs.